Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, kan, kemik iliği ve lenf bezinde gelişen lösemi, lenfoma ve multipl miyelomun hematolojik kanserler olarak adlandırıldığını belirtti. Bu kanser türlerinin nedenlerinin tam olarak bilinmediğini vurgulayan Ar, belirtilerin erken tanınmasının yaşamsal önem taşıdığını söyledi. Belirti ve bulguların farkındalığının artırılmasının ve hızlı tanının tedavi başarısında büyük önem taşıdığını vurguladı.
Ar, tıbbın birçok alanında yapay zeka teknolojilerinin tanı ve tedavi süreçlerinde aktif rol almaya başladığını belirtti. Yapay zeka destekli programların tıpta geleneksel yorumlamanın yanı sıra hekimlerin uzmanlığını tamamlayıcı fikirler sunduğunu ifade etti. Özellikle tümörlerin tanı ve tedavi protokolünde yapay zekanın önemli bir yer tuttuğunu aktardı.
Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emin Kaya, kanserden anemiye kadar geniş bir yelpazede kullanılan yapay zeka algoritmalarının, hematoloji alanında devrim niteliğinde adımlar atıldığını belirtti. Kaya, yapay zeka destekli mikroskop analizlerinin, hücrelerin detaylı ve hızlı bir şekilde incelenmesini sağladığını vurguladı. Yapay zekanın kanser hücrelerini hızlıca tespit ettiğini ve hastaların tedavi süreçlerini kişiye özel hale getirdiğini ifade etti.
Kaya, yapay zeka uygulamalarının her hastanın genetik yapısına uygun tedaviyi belirlemede kritik bir rol oynadığını ve tanı konulması ile tedavi planlamasında süreci hızlandırdığını belirtti. Özellikle lösemi gibi hızlı hücre çoğalması gösteren kanser türlerinde erken teşhisin tedavi şansını artırdığına dikkat çekti.
Bu gelişmeler, hem hastalar için hayati önem taşırken hem de sağlık personelinin iş yükünü azaltarak tasarruf sağlamada büyük rol oynamaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.