6 Şubat’taki depremler, Türkiye’de büyük bir felakete yol açtı. 50 binden fazla insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi sevdiklerinden ayrı düştü ve ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Ancak Türkiye’nin sağlık ordusu, depremin ilk anlarından itibaren bölgede hizmetlerin devam edebilmesi ve yaralıların tedavi edilebilmesi için olağanüstü bir çaba sarf etti.
Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, sağlık çalışanları, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), ambulanslar, tıbbi ve cerrahi ekipmanlar deprem bölgesine sevk edildi. Ayrıca deprem bölgelerinde sahra hastaneleri kuruldu ve diğer hastaneler de ambulans uçaklar, helikopterler ve araçlarla gönderilen hastaların tedavisini üstlendi. Toplamda 138 bin 190 kişi görevlendirildi ve 21 binden fazla hekim deprem bölgesinde görev aldı.
Depremin ardından çevre iller ve büyükşehirlerdeki hastanelere hasta nakli yapıldı. Sağlık Bakanlığı ambulans uçakları, helikopterler ve diğer araçlar, toplamda 51 bin 665 hasta ve yaralının naklinde kullanıldı.
Deprem bölgesinde kullanıma hazır olan hastanelere ek olarak, uluslararası destek ekipleri tarafından kurulan 34 sahra hastanesi oluşturuldu. Ayrıca depremzedelere hizmet vermek üzere 176 Acil Müdahale Ünitesi kuruldu. Bu sayede 590 bin 468 hasta tedavi edildi.
Deprem bölgesinde çevre sağlığı ekipleri tarafından içme suyu kontrolü ve güvenliği için çalışmalar yapıldı. Ayrıca salgın hastalık riskini önlemek için aşılama çalışmaları gerçekleştirildi. Bakanlığın Bulaşıcı Hastalık Sürveyans ve Erken Uyarı Sistemi (İZCİ) üzerinden salgın olasılıkları takip edildi.
Depremin ardından yaklaşık 45 bin kişiye psikiyatrik muayene hizmeti sunuldu. Ayrıca “Özel Çocuklar Destek Sistemi” mobil uygulaması ile depremzede çocuklar ve ergenlik çağındaki bireylere psikolojik destek sağlandı.
Depremin ardından Kahramanmaraş ve Hatay illerinde yeni hastaneler yapılmaya başlandı. Hatay’da 7 devlet hastanesi faaliyete geçirildi ve burada sağlık hizmeti sunulmaya başlandı.
İlerleyen dönemde Hatay’ın ilçelerinde 3 devlet hastanesi daha hizmete açılması planlanıyor. Ayrıca Hatay Şehir Hastanesi proje çalışmaları tamamlanmaya yaklaşıyor ve 1000 yatak kapasitesi ile sağlık hizmeti sunmaya hazırlanıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.