Uzmanlar, egzersiz, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve sigara içmeme gibi dört yöntemle hayatta kalma ihtimalinin nasıl artırılabileceğini değerlendirdi. 350 binden fazla kişinin katıldığı çalışma, yaşam tarzları ne olursa olsun, yüksek genetik riske sahip olanların, düşük genetik riske sahip olanlara göre beşte bir oranında (yüzde 21) genç ölme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi.
Çalışmaya göre, sağlıksız yaşam tarzına sahip kişilerin, yaşamı kısaltan genlere sahip olsun ya da olmasın, erken ölüm şansı yüzde 78 oranında artıyor. Sağlıksız bir yaşam tarzına ve daha kısa bir yaşam süresini gösteren genlere sahip olmak, daha şanslı genlere ve sağlıklı yaşam tarzına sahip insanlarla karşılaştırıldığında erken ölüm riskini iki kattan fazla artırıyor.
İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi ve Çin’deki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki uzmanlar, hayat tarzının yaşam süresi üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu belirtti. Daha kısa yaşam süresi veya erken ölüm gibi genetik riskler, daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla yaklaşık yüzde 62 oranında dengelenebilir. Uzmanlara göre, genetik riski yüksek olan insanlar, uygun bir yaşam tarzıyla 40 yaşındayken yaşamlarını yaklaşık 5,22 yıl uzatabilirler.
Daha uzun bir yaşam için optimal yaşam tarzı kombinasyonunun; hiç sigara içmemek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, yeterli uyumak ve sağlıklı beslenme olduğu belirlendi. Sağlıklı yaşam tarzının, belirli bir hastalığa yakalanma riskini de etkilediği vurgulandı.
BMJ Evidence Based Medicine dergisinde yayınlanan çalışma, insanları ortalama 13 yıl boyunca takip etti ve bu süre zarfında 24.239 ölüm meydana geldi. Sağlıklı yaşam tarzının kanser riskini azaltabileceği de belirtiliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.