Singapur Üniversitesi’nden araştırmacılar, aşırı işlenmiş gıdaların hastalıklarla ilişkili olduğunu keşfettiler. Macmillan Kanser Desteği’ne göre İngiltere’de şu anda yaklaşık 3 milyon kanser hastası bulunuyor ve bu sayının 2040 yılına kadar 5,3 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.
Uzmanlara göre, kurabiyeler, sosisli sandviçler ve hazır yemekler gibi yiyecekler genellikle tuz, yağ, şeker ve yapay katkı maddeleri açısından zengin olabilir ve bu maddeler kanser riskini artırabilir. Özellikle, vücutta yağ ve şekerleri parçaladığında ortaya çıkan metilglioksal adlı bileşiğin, meme ve yumurtalık kanseri riskini artırdığı biliniyor.
Cell dergisinde yayınlanan bir çalışmada, metilglioksalın BRCA2 gen mutasyonuna sahip farelerdeki hücreleri nasıl etkilediği incelendi. Metilglioksalın, kanserle savaşan BRCA2 genini geçici olarak durdurarak meme ve yumurtalık kanseri riskini artırabileceği belirlendi. Bu kimyasalın, BRCA2’nin tümör önleme fonksiyonunu engelleyerek DNA’da kanser gelişimine neden olabilecek hatalara yol açabileceği ifade edildi.
Profesör Ashok Venkitaraman, metilglioksalın vücutta birikerek kanser riskini artırabileceğini ve kötü beslenme alışkanlıklarının zaman içinde bu riski artırabileceğini belirtti. Ayrıca, bu etkinin BRCA2 gen mutasyonu olmayan kişilerde de görülebileceğini ve özellikle diyabet hastalarında, obezite veya optimal olmayan beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili durumlarda ortaya çıkabileceğini ekledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.