DOLAR 32,3950 0.08%
EURO 34,8131 -0.02%
ALTIN 2.403,210,28
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

New Mexico Üniversitesi’nden Plasentalarda Mikroplastik Bulundu

New Mexico Üniversitesi’nden Plasentalarda Mikroplastik Bulundu

ABONE OL
Şubat 22, 2024 15:13
New Mexico Üniversitesi’nden Plasentalarda Mikroplastik Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Plasentalarda Mikroplastik Tespit Edildi

New Mexico Üniversitesi‘nden bir ekip, 62 kadının plasentasını test etti ve her birinde beş milimetreden kısa uzunlukta küçük plastik parçalar bulunduğunu tespit etti. Numunelerde en yaygın bulunan plastikler yüzde 54‘lük oranla plastik torba ve şişelerde kullanılanlar olurken, yüzde 10‘u da inşaatta kullanılan malzemeler ve naylondan oluştu.

Mikroplastiklerin Etkileri

Mikroplastikler kanserler, doğurganlık sorunları ve demans ile bağlantılı olduğu için, bazı araştırmacılar ve halk sağlığı uzmanları, bebeklerin zayıf doğmasına ve sonrasında daha kolay hastalanmasına yol açabileceğinden kaygı duyuyor. Kıdemli çalışma yazarı Matthew Campen, “Plasentalar üzerinde etkiler görüyorsak, bu gezegendeki tüm memeli yaşamını etkileyebilir. Bu iyi değil” dedi.

Plastikler ve Çevre

Çöpe atılan plastikler, yer altı sularına iniyor ve bazen de aerosol halinde atmosfere karışarak yiyeceklerimize, suyumuza ve vücudumuza karışıyor. Campen, “Bu sorun zamanla daha da kötüleşecek çünkü çevremizdeki tüm bu plastikler değişikliğe uğruyor, mikroplastiklere dönüşüyor ve konsantrasyonları artacak.” diye ekledi.

Plasentanın Karşılayamadığı Tehlike: Mikroplastikler

Pek çok kişi plasentanın dış dünyaya karşı bir engel olduğunu düşünse de, mikroplastiklere karşı güvenli olmadığı görünüyor. Çalışma Toksikolojik Bilimler dergisinde yayınlandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.