DOLAR 32,3950 0.08%
EURO 34,8131 -0.02%
ALTIN 2.403,210,28
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uzmanlar Kan Şekerini Kontrol Altında Tutmanın Yollarını Öneriyor
  • UlusHaberi
  • Sağlık
  • Uzmanlar Kan Şekerini Kontrol Altında Tutmanın Yollarını Öneriyor

Uzmanlar Kan Şekerini Kontrol Altında Tutmanın Yollarını Öneriyor

ABONE OL
Şubat 8, 2024 15:19
Uzmanlar Kan Şekerini Kontrol Altında Tutmanın Yollarını Öneriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Artan Kan Şekeri Sorunu ve Şeker Hastalığı

Uzmanlara göre yanlış beslenme nedeniyle artan kan şekerinin önce gizli şekere, sonra da şeker hastalığına neden olduğuna dikkat çekiliyor. Günümüzde 537 milyon kişi diyabetle yaşarken 2045 yılına kadar dünya çapında 700 milyon insanın bu hastalığa yakalanacağı tahmin ediliyor. Kan şekeri dengesizliği başta damar sağlığını tehdit ediyor. Kalp, göz, böbrek ve pankreas gibi organları yıpratarak sağlıksız yaşam tarzının getirdiği geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açıyor.

Kan Şekerinin ve Kilonun Kontrol Altında Tutulması İçin Öneriler

Uzmanlar, kan şekerini ve kiloyu kontrol altında tutmak için kolayca uygulanabilecek önerilerde bulunuyor:

1. Düzenli Egzersiz

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’na göre yetişkinlere haftada yaklaşık 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite ve 2 gün kas güçlendirme yapmaları tavsiye ediliyor. Egzersiz, kilo kontrolüne yardımcı olurken insülin duyarlılığını artırabilir. Bu da hücrelerinizin kan dolaşımındaki şekeri daha etkili bir şekilde kullanabileceği anlamına gelir.

2. Su İçmek

Düzenli olarak su içmek kanı yeniden sulandırabilir, kan şekeri seviyesini düşürebilir ve diyabet riskini azaltabilir. Su içmek aynı zamanda iştahı kontrol etmeye ve fazla şekerin idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur.

3. Kontrollü Karbonhidrat Tüketimi

Tüm karbonhidratlar kan şekeri seviyesini yükseltir. Düşük glisemik indeksi (GI) olan gıdaları tercih etmek bu seviyelerin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Vücudunuz sindirim sırasında karbonhidratları parçaladığında şekere, özellikle de glikoza dönüşür ve bu da kan dolaşımına geçerek kan şekeri seviyenizi yükseltir.

4. Sağlıklı Beslenme

Genel olarak sağlıklı bir diyet, kan şekeri düzeyleri ve obezite gibi çoğu sağlık sorununa yardımcı olabilir. Uzmanlar, “yüksek lifli, az yağlı, işlenmemiş gıdalar ve bitki bazlı diyetler” yemeyi tavsiye ediyor. Ayrıca yavaş yemek yemek için baskın olmayan elinizi kullanmanın da faydalı olduğunu belirtiyorlar.

5. Stres Yönetimi

Stresli olduğunuzda vücudunuz, kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olan glukagon ve kortizol adı verilen hormonları salgılar. Doğal kilo vermenin anahtarı, duygusal yeme kalıplarını tanımak ve altta yatan kaygı ve depresyon kaynaklarını tedavi etmektir.

6. Yeterli Uyku

Kötü uyku aynı zamanda kan şekeri düzeylerini, insülin duyarlılığını ve kilo yönetimini de etkileyebilir. Uzmanlar, düzenli bir uyku için her gece 7 saat uyumayı öneriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.