Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin Katar’a satıldığı iddialarının gerçek olmadığını belirtti. Birinci, e-Nabız’ın ne datalarının satıldığı ne de projesinin başka bir ülkeye satıldığı yönündeki iddiaların kesinlikle doğru olmadığını vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nın sistemine sadece kişilerin kendi istediği kişilerle sağlık verilerini paylaşabildiğini belirten Birinci, 85 milyon vatandaşın verisini düşük bir bedele satmanın mantıksız olduğunu ifade etti.
Birinci, e-Nabız’ın herhangi bir veri sızıntısı yaşamadığını, Türk mühendisler tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir proje olduğunu ve hacklenme gibi bir durumla karşılaşmadıklarını belirtti. Ayrıca, e-Nabız’ın içindeki sağlık verilerinin SGK ile entegrasyonu sayesinde yıllık 100 milyar liraya yakın tasarruf edildiğini ve bu projenin Türkiye’nin dijital sağlık alanında öncü olduğunu söyledi. Birinci, e-Nabız’ın Katar’a satılmış olması durumunda da gururla söyleyeceklerini ve Türk firmalarının dış ülkelerde iş yapmasını kolaylaştıracağını belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu affına yönelik düzenleme hakkında bilgi verdi. Kanunun kapsadığı döneme ilişkin 1 milyon 700 bin civarında GSS prim borçlusunun bulunduğunu ve toplam borcun da 2 milyar lira civarında olduğunu açıkladı. Meclis’te yapılan görüşmelerde, diğer konular da ele alındı ve çözüm talepleri dile getirildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.