Karkamış Antik Kenti’nde, İtalya’nın Bolonya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nicolo Marchetti’nin başkanlığında ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Peker’in başkan yardımcılığında yürütülen kazı çalışmaları, antik kentin tarihini detaylı şekilde aydınlatacak önemli bulgulara ulaşıyor.
Antik kentin Aşağı Saray Alanı’nda gerçekleştirilen kazılarda, Hitit idaresinin en yüksek görevlilerine ait 100’ün üzerinde baskılı kil mühür bulundu. Ayrıca, kadınların devlet yönetiminde etkili olduğuna işaret eden ve Anadolu’da ilk kez karşılaşılan bir çömlek üzerindeki boyayla çizilmiş “Kentin İdarecisi, …patu” yazan Anadolu hiyeroglifi de keşfedildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında, eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı ve ziyarete açık olan Aşağı Saray Alanı’na çelikten çatı yapıldı. 2 bin metrekarelik alana yayılan çelik çatı, eserlerin korunması amacıyla dışarıda tamamlandıktan sonra parçalar halinde antik kente getirilerek monte edildi. Kazık çakılmadan yapılan çatının, dünyada ender rastlanan büyüklükteki özgün koruyucu çalışmalardan biri olduğu belirtiliyor.
Koruma altına alınan bölgenin açılışının 6 Temmuz tarihinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu tarih, antik kentin zengin tarihini merak eden ziyaretçilerin keşfe çıkabileceği önemli bir dönüm noktası olacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.