Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası 11 ilde geniş çaplı etüt çalışmaları başlattı. Üniversitelerden bilim insanlarının öncülüğünde yürütülen bu çalışmalar kapsamında Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’nde riskli bölgelerle ilgili detaylı saha çalışmaları gerçekleştirildi.
Bölgedeki fay hatlarının deprem üretme potansiyelini ve yaşlarını belirlemek amacıyla bilim insanları gözetiminde hendekler kazıldı ve numuneler alındı. Bu numunelerin detaylı incelemesi için Londra’ya gönderildi. Laboratuvar sonuçlarına dayanılarak hazırlanan “Kahramanmaraş Mikrobölgeleme Etüt Raporu” Bakanlık tarafından incelendi.
Etüt raporunun sonuçlarına göre, fay zonlarından bazılarında deprem üretme potansiyeli bulunmadığı tespit edildi. Bu nedenle, bu alanlar için ‘fay sakınım zonu’ uygulamasına gerek olmadığı kararlaştırıldı ve bu bölgeler “önlemli alan” olarak düzenlendi. Bu alanlarda belirlenen tedbirler doğrultusunda yapılaşmaya izin verileceği bildirildi.
Bakan Kurum, ilgili belediyelerin, bilimsel incelemeler doğrultusunda elde edilen Mikrobölgeleme Etüt Raporu’na dayanarak imar planlarını revize etmeleri gerektiğini belirtti. Bu sayede, Kahramanmaraş’ta yapılaşmanın daha güvenli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Bakan Kurum ayrıca Kahramanmaraş’ta yürütülen inşaat çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. Kentte şu ana kadar 20 bin 764 ev ve iş yerinin teslim edildiğini, 45 bin 347 konut ve iş yerinin inşaatının devam ettiğini belirtti. Yıl sonuna kadar ise 32 bin 255 yeni konutun daha hak sahiplerine teslim edileceği açıklandı. Bu gelişmelerle birlikte Kahramanmaraş’ta güvenli ve kontrollü bir yapılaşma süreci izlenmeye devam ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.