Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesini değerlendirdi. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada siyasi istikrar ve güven ortamında, Orta Vadeli Program kapsamında uygulanan politikaların olumlu sonuçlarını almaya devam ettiklerini belirtti. Dış ticaret rakamlarındaki artışın cari açık üzerinde pozitif etki yarattığını vurgulayan Yılmaz, **yatırımcıların Türkiye ekonomisine duyduğu güvenin arttığını** ifade etti.
Yılmaz’ın açıklamasına göre, Türkiye’nin ihracatı 2024 yılı Ekim ayında yıllık yüzde 3,6 artarak 23,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam, Türkiye’nin tüm zamanların en yüksek Ekim ayı ihracat değerine ulaştığını gösterdi. Yıllıklandırılmış ihracat ise 262,3 milyar dolara yükseldi. İhracattaki bu ivme ve ithalattaki azalışın dış ticaret açığına olumlu yansıdığı belirtilirken, 2024 yılının ilk 10 ayında dış ticaret açığında yıllık yüzde 30,4 iyileşme kaydedildi.
Türkiye’nin turizm sektöründeki başarılı performansı da vurgulanan açıklamada, turizm gelirlerinin yıllık yüzde 6,6 artarak 58,8 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması hedefi doğrultusunda kaydedilen gelişmelerin dezenflasyon sürecine destek sağladığı ifade edildi.
Yılmaz, Standard & Poor’s’un Türkiye’nin kredi notunu bu yıl içerisinde ikinci kez yükseltmesinin önemine dikkat çekti. Dezenflasyon sürecinin devam etmesi, cari açıktaki olumlu görünüm ve rezervlerin güçlenmesiyle birlikte Türkiye’nin kredi notunun yükseltildiğini belirten Yılmaz, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun programlarına duyduğu güveni gösterdiğini vurguladı. Gelecek dönemde dengeli büyüme, azalan cari açık, artan ekonomik güven, iyileşen beklentiler ve hızlanan dış kaynak girişinin enflasyondaki düşüşe önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.