OECD tarafından yayımlanan Küresel Borç Raporu 2025, dünya genelinde borç piyasalarındaki son gelişmeleri ele aldı. Rapora göre, 2022’den önce düşük faiz ortamı, 2024’te yüksek faizli bir döneme geçiş yapmış durumda.
Merkez bankalarının faiz indirimlerine rağmen, önemli ülkelerde tahvil getirileri yükselirken, ülke ve şirket borçları da artış gösterdi. 2024’te, devlet ve şirket tahvil borçları küresel çapta 100 trilyon doları aşarak, 2007’deki seviyenin neredeyse üç katına ulaştı.
OECD ülkelerinde devlet tahvil ihraçları 2024’te 16 trilyon dolara ulaşırken, gelişmekte olan ülkelerde piyasadan borçlanma seviyesi de keskin şekilde arttı. Bu ülkelerde tahvil ihracı 2007’de 1 trilyon dolar seviyesindeyken, 2024’te 3 trilyon doların üzerine çıktı. Mevcut borç seviyeleri de aynı dönemde 4 trilyon dolardan 12 trilyon dolara yükseldi.
Merkez bankaları niceliksel sıkılaştırma yoluyla borç piyasalarından çekilmeyi sürdürürken, borç piyasalarının uzun vadeli ve sürdürülebilir büyümeyi finanse etmek için zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Jeopolitik gerilimler ve ticari belirsizlikler, uluslararası portföy akışlarını etkileyebilirken, kurumsal piyasalarda da artan oynaklık gözlemleniyor.
Bu zorlu zeminde, borç piyasalarının gelecekteki borçlanma kapasitesini kısıtlama riski taşıdığı vurgulanıyor. OECD, piyasa yapıcılarının likiditeyi desteklemesine rağmen, bazı dönemlerde yüksek oynaklığın devam ettiğini ve sınırlı depolama kapasitesinin zorluklara yol açabileceğini ifade ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.