Türkiye, 2003 yılında Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirme stratejisini benimserken, o tarihten itibaren kıtaya yönelik gerçekleştirilen projeler ve iş birlikleri, Türkiye’nin Afrika ile ticaretine büyük katkı sağladı. 2013 yılından itibaren ise Türkiye, Afrika ile ilişkilerini “Afrika Ortaklık Politikası” çerçevesinde ele almıştır.
Bu politikanın bir yansıması olarak, Türkiye’nin Afrika ülkelerindeki büyükelçilik sayısı 2003’te 12 iken 2024’te neredeyse 4 katına çıkarak 44’e ulaşmıştır. Ayrıca, 2003 yılında 4 olan Afrika’daki ticaret müşavirliklerinin sayısı da 31’e yükseltilmiştir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı yılın 10 ayında %1,8 artarak 15,1 milyar dolara ulaşmıştır. Afrika’ya yapılan satışlar, Türkiye’nin toplam ihracatının %7’sini oluştururken, kıta Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 12 ülke grubu arasında 6’ıncı sırada yer almıştır.
Ocak-ekim döneminde en fazla ihracat yapılan Afrika ülkeleri arasında Mısır, Fas, Cezayir, Libya, Tunus, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Cibuti, Gana ve Senegal yer almaktadır. Sektörel olarak bakıldığında, kimyevi maddeler, hububat bakliyat yağlı tohumlar, çelik, otomotiv endüstrisi ve elektrik elektronik sektörleri en fazla dış satım yapılan alanlar olmuştur.
2024’ün ocak-ekim döneminde en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla Mısır, Fas, Cezayir, Libya, Tunus, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Cibuti, Gana ve Senegal olarak belirlenmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.