Türkiye, yaklaşan yerel seçimlerin heyecanıyla çalkalanırken, vatandaşları seçim sonrasında ekonomik zorluklar bekliyor. Yüksek enflasyon ve faizle mücadele eden Türkiye ekonomisi, seçim sonrasında daha sıkı kemerlerle karşı karşıya kalacak. Bu durumun reel ücretlerde düşüş, işsizlik oranında artış ve vergilerde yükseliş şeklinde hissedilmesi bekleniyor.
Seçimlerin etkisiyle 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete ara zamlar yapıldı. Ancak 31 Mart itibariyle dört yıllık seçimsiz döneme girilmesiyle birlikte ara zamlara ve geçmiş enflasyona endeksli ücret düzenlemelerine son verilmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında asgari ücrete tek bir zam yapılacağı mesajını verdi.
Merkez Bankası, 2024’te asgari ücrete tek bir zam yapılacağı üzerinden hesaplarını yapmıştı. Ancak yılın ilk iki ayında enflasyon beklentilerin üzerinde arttı. TÜİK verilerine göre enflasyonun yüksek seyretmesi, asgari ücretin belirlenmesinde kritik bir faktör olmaya devam ediyor. Türk-İş’in açlık sınırı hesaplamalarıyla uyumlu bir zam yapılmaması durumunda, ücretliler zor günlerle karşı karşıya kalabilir.
Seçim sonrasında vergi artışları ve işsizlik oranında yükselme beklentisi de gündemde. Kamunun fiyatları belirleyici olduğu ürünlerde zam beklenirken, işsizlik oranı da artış göstermeye devam ediyor. Kamuoyunda yankı uyandıran bu ekonomik beklentiler, Türkiye’nin geleceğine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.