Rapora göre, insan kaynaklı iklim krizi ve yanlış arazi kullanımı, küresel su döngüsü üzerinde benzeri görülmemiş bir baskı oluşturuyor. Su döngüsü, suyun buharlaşarak atmosfere yükselmesi, uzak mesafelere taşınması ve yeniden yağmur olarak düşmesini içeren karmaşık bir sistemdir.
Bu bozulmalar, halihazırda 3 milyar insanın su kıtlığı yaşamasına, tarımsal üretimin düşmesine ve yeraltı sularının azalmasıyla şehirlerin çökmesine neden oluyor. Uzmanlara göre, acil önlemler alınmazsa su krizi 2050’ye kadar küresel gıda üretiminin yarısından fazlasını tehlikeye atacak ve dünya ekonomilerine %8 oranında zarar verecek.
Raporda, “mavi su” olarak adlandırılan nehirler, göller ve yeraltı suları ile “yeşil su” olarak adlandırılan toprak ve bitkilerde depolanan nem arasında ayrım yapıldı. Özellikle yeşil suyun iklim değişikliği 1xbet Rulet üzerinde önemli bir etkisi olduğu vurgulandı.
Rapor, insanların sürdürülebilir bir yaşam sürebilmesi için günlük yaklaşık 4.000 litre suya ihtiyaç duyduğunu ancak birçok bölgenin bu miktarı yerel kaynaklardan karşılayamayacağını belirtiyor. İngiltere Reading Üniversitesi’nden İklim Bilimi Profesörü Richard Allan, insan faaliyetlerinin su döngüsünü nasıl bozduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.
Raporda, su döngüsünün bir “ortak değer” olarak kabul edilmesi ve ülkelerin su yönetiminde işbirliği yapması gerektiği öneriliyor. Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ise su krizinin bir trajedi olduğunu ancak aynı zamanda su ekonomisinin yeniden şekillendirilmesi için bir fırsat sunduğunu belirtiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.