DOLAR 34,3848 0.16%
EURO 36,5148 -0.32%
ALTIN 2.874,33-0,67
BITCOIN 29741793,01%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ortaklığın Giderilmesi Davası

Ortaklığın Giderilmesi Davası

ABONE OL
Ekim 12, 2024 00:57
Ortaklığın Giderilmesi Davası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ortaklığın Giderilmesi Davası

Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davası, ortak veya paylı mülkiyete konu taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde ortaklar arasındaki ortaklığı sona erdiren ve ortak malın şahsi mülkiyete geçişini sağlayan bir dava türüdür. Yazımız içeriğinde İzmir Avukat Kadir KARAKUŞ Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) ile ilgili detayları açıklayacak…

Ortaklığın giderilmesi Davası Nedir?

Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davası, Ülkemizde pek çok taşınmaz, miras yoluyla mülk edinme veya zorla satış gibi çeşitli nedenlerle ortak mülkiyet veya ortak mülkiyet şeklinde birden fazla kişinin mülkiyetinde kalabilmektedir. Ortak mülkiyet (katılım) veya ortak mülkiyet (müşterek mülkiyet) durumunda, ortaklığa konu olan taşınır veya taşınmaz malların kullanılması, bu malın kullanılması veya malın devri farklı hukuki ilişkilere tabidir. Bu nedenle ortaklar veya paydaşlar genellikle ortaklığın mülkiyeti konusunda anlaşmak zorundadır. Bu tür bir fikir birliği çeşitli nedenlerden dolayı her zaman mümkün olmayabilir.

Eskiden İzale-i-Süyu davası olarak bilinen ortaklığın giderilmesi davası, bireysel mülkiyete geçiş, yani ortak mülkiyet veya katılım (katılım halinde) halinde mülkiyete konu olan veya bu mümkün olmaması, satış bedelinin ortaklar arasında payları oranında paylaştırılması yoluyla ortaklığın giderilmesi yoluyla bölünmenin sağlandığı bir durumdur.

Ortaklığın giderilmesi nasıl oluyor?

Ortaklığın giderilmesi veya ortaklığın giderilmesi davası, ortak veya paylı mülkiyete konu taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklar arasındaki ortaklığı sona erdiren ve şahsi mülkiyete geçişe izin veren bir dava türüdür.

Ortaklığın giderilmesi yönelik bir dava, tüm taraflar için benzer sonuçlara yol açan çok taraflı bir davadır. Örneğin, reddi isteminde bulunan davacı, yargılama sırasında davadan feragat etse dahi, sanıklardan her biri, davaya devam edeceğini mahkemeye bildirerek yargılamanın tamamlanmasını sağlayabilir. (Bkz. İzale-i Şuyu Engelleme )

Ortaklığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) iki şekilde mümkündür:

Kesin bölünme ile izale-i Şuyu (ortaklığın giderilmesi): Taşınır veya taşınmaz malların kesin olarak bölünmesidir. Örneğin, değeri iki eşit parçaya bölünebilen bir mülkün bölünmesi suretiyle faizin sona ermesi.

Ortaklığın satış yoluyla ortaklığın giderilmesi: Taşınır veya taşınmaz malların cebri icra yoluyla satılması ve bedelinin ortaklar arasında dağıtılmasıdır.

Ortaklığın giderilmesi halinde dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulması zorunludur (6325 Sayılı Kanun Madde 18/B). Arabuluculuk talebi olmaksızın yapılan ortaklığın sona erdirilmesi başvurusu usul yönünden reddedilecektir.

Detaylı bilgi için Ortaklığın Giderilmesi konulu makaleyi inceleyebilirsiniz.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.