Kayseri’de yaşayan İkbal ve İzzet Kuzuluk çiftinin çocuklarından biri olan Şerafettin Umut Kuzuluk, 5 aylıkken kronik böbrek yetmezliği teşhisi aldı. 15 yıl boyunca nefroloji takibi ve ilaç tedavisi alan Kuzuluk’un böbrekleri tamamen işlevsiz hale geldi.
Diyaliz makinesine bağlanma riskiyle karşı karşıya kalan Umut Kuzuluk’a umut ışığı annesinden geldi. İkbal Kuzuluk’un böbreği uygun bulunarak, oğluna 1 hafta önce başarılı bir böbrek nakli gerçekleştirildi. Operasyon sonrası Umut Kuzuluk’un hastanedeki tedavisi devam ederken, anne Kuzuluk taburcu oldu.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu, Türkiye’de yaklaşık 24 bin hastanın organ nakli beklediğini belirtti. Organ naklinin hastaların sosyal hayatını ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan Kemaloğlu, böbrek naklinin hayat kalitesini yükselten en güvenilir tedavi olduğunu ifade etti.
Kemaloğlu, Türkiye’de organ bağışı eksikliğinin hala büyük bir sorun olduğuna dikkat çekerek, 2002 yılından bu yana 74 binin üzerinde böbrek nakli yapıldığını aktardı. Ancak, beyin ölümü gerçekleşen hastalardan alınan organ sayısının Avrupa standartlarının altında olduğunu belirtti.
ERÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tutkun Talih ise, Covid-19 pandemisi nedeniyle 1 yıl ara verilen nakillerin idari destekle tekrar başladığını ve 38. naklini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Talih, Kayseri’de 550’ye yakın hastanın organ nakli beklediğini dile getirerek, bu nakillerin önemini vurguladı.
İkbal Kuzuluk, oğluna böbreğini vermenin mutluluğunu yaşarken, Şerafettin Umut Kuzuluk ise ameliyatı başarılı geçtiği için minnettarlığını ifade etti. Kuzuluk ailesi, organ naklinin önemine vurgu yaparken, herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.