İsrail’den sipariş alıp üretime başlayan veya ödeme alan ihracatçılar, ticaretin durdurulması kararının ardından ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e göndermenin yollarını arıyorlar. Reuters’ın görüştüğü sektör kaynaklarına göre, imalatçılar özellikle halihazırda ödemesi alınan ürünleri Lübnan, Mısır veya Ürdün üzerinden göndermek için yöntemler arayışında.
İhracatçıların çabaları sadece İsrail’e yönelik değil. Ev eşyası ve gıda ihracatçıları da durumu yakından takip ediyor. Özellikle Filistin’e gönderilen malların akışı da durma noktasına geldi. İhracatçılar, bu durumu aşabilmek adına Mısır, Ürdün veya Lübnan üzerinden alternatif yolları değerlendiriyorlar.
Türkiye geçen yıl 362 milyar dolarlık ithalatın 1,6 milyar dolarını İsrail’den gerçekleştirdi. Aynı dönemde yapılan 255 milyar dolarlık ihracatın ise 5,4 milyar dolarlık kısmı İsrail’e yapıldı. İhracatın başlıca kalemleri arasında demir-çelik, taşıtlar ve plastikler bulunuyor. İthalatta ise mineral yakıtlar ve yağlar, plastikler ile demir-çelik öne çıkıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İsrail’e yapılan ihracatın durdurulması durumunda oluşabilecek kaybı başka pazarlarla kapatmanın kolay olmadığını belirtti. Gültepe, Ticaret Bakanı ile görüştüklerini ve ödemesi alınan mallarla ilgili sorunun çözülmesini beklediklerini ifade etti. İhracatının büyük bir kısmını İsrail’e yapan firmaların devletin desteğine ihtiyaç duyabileceğine dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.