DOLAR 34,2620 0.26%
EURO 37,6215 0.02%
ALTIN 2.895,670,23
BITCOIN 2060351-0,95%
İstanbul
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:39

İMSAK'A KALAN SÜRE

Döviz Kurundaki Negatif Etki İnşaat Sektörünü Nasıl Etkiledi? Yusuf Boz Anlatıyor
  • UlusHaberi
  • Gündem
  • Döviz Kurundaki Negatif Etki İnşaat Sektörünü Nasıl Etkiledi? Yusuf Boz Anlatıyor

Döviz Kurundaki Negatif Etki İnşaat Sektörünü Nasıl Etkiledi? Yusuf Boz Anlatıyor

ABONE OL
Nisan 11, 2022 07:29
Döviz Kurundaki Negatif Etki İnşaat Sektörünü Nasıl Etkiledi? Yusuf Boz Anlatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Döviz kurlarındaki değişimler sonucunda yerli yatırımcının sektörden uzaklaşması, yabancı yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkullere rekor seviyede ilgi göstermesini sağlıyor. Yerli halkın konut erişimini de olumsuz yönde etkileyen bu durum, inşaat sektöründeki yatırım maliyetlerinin artmasıyla birlikte daha da büyük bir sorun haline geliyor. PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, 2022 yılında Türkiye’deki inşaat sektörünün güncel durumu, yabancılara konut satışı ve global gelişmelerin sektör üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde yorumluyor. İnşaat ve gayrimenkul alanında büyük başarılara imza atan Reva Yatırım ve PropertyTR’nin değişen dinamiklere uyum sağladığına dikkat çeken Boz, sektörün ilerleyen dönemde de büyük değişimlere sahne olabileceğini belirtiyor.

Peki, önümüzdeki günlerde inşaat sektöründeki tablo nasıl bir değişime uğrayacak? Yusuf Boz, Türkiye’deki inşaat sektörünün güncel durumu ve geleceği hakkında farklı noktalara dikkat çekiyor.

Yabancı Yatırımcılar Gayrimenkulü Tercih Ediyor

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından elde edilen veriler, 2022 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de 708 bin 523 gayrimenkul satışı gerçekleştirildi. Bu satışların 307 bin 396’sını oluşturan konut satışları, ilk çeyrekte artış gösteriyor. Gayrimenkul alanında Mart ayında bir önceki aya kıyasla %34’lük artışın görülmesi, önümüzdeki aylarda da sektörde hareketli anların yaşanabileceğinin sinyalini veriyor. Döviz kurlarının yükselişiyle birlikte yabancı yatırımcıların da dikkatini çeken Türkiye, 2021 yılında rekor kapanış gerçekleştirdiği 58 bin 576 konut satışını 2022 yılında 70 bin seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Dünya genelinde gayrimenkul yatırımı alanında ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, ilk 5 hedefine de 2025 yılında ulaşmayı planlıyor. Yusuf Boz’a göre 2000’li yılların başlarında ağırlıklı olarak komşu ülkelerdeki yatırımcılar ön plana çıkarken, günümüzde dünyanın dört bir yanından gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler Türkiye’deki gayrimenkul ve konutlara büyük bir ilgi gösteriyor. Yabancılar için gerçekleştirilen satış düzenlemeleri de bu artışın önünü açarak sektör potansiyelinin istikrarlı bir şekilde artmasını destekliyor. Ayrıca Boz, güncel düzenlemelerle birlikte gayrimenkul alanında yapılan yatırımların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının da önünü açmasının, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere pek çok farklı ülke vatandaşının ilgisini çektiğini dile getiriyor. Türkiye vatandaşlarının sektördeki konumuna bakıldığında ise duraksayan inşaat sektörünün ortaya çıkardığı konut fiyatlarındaki artışın etkileri açıkça görülüyor. Yusuf Boz, bu duruma rağmen Türkiye’de gayrimenkul satışlarının rekor kırmaya devam ettiğini dile getirerek gayrimenkulün ölmeyen bir yatırım olduğunu sözlerine ekliyor.

Döviz kurlarındaki artış sonrasında inşaat sektöründeki yatırımların azalması konut sektöründeki fiyatların hızla artmasına neden olsa da, risksiz yatırım araçları arayışında olan vatandaşlar başta olmak üzere pek çok insan, gayrimenkul varlıklarını ideal bir yatırım aracı olarak görmeye devam ediyor. Konut alımlarında gerçekleştirilen KDV indirimleri de sektörü değiştiren önemli gelişmelerden biri. Hazine ve Maliye Bakanlığının düzenlediği konutlarda KDV’nin sadeleştirilmesine yönelik çalışma, 150 metrekareye kadar olan konutlardaki %18’lik KDV oranını %8’e indiriyor.

Yusuf Boz: ‘‘Daha önce yüksek KDV oranı sebebiyle yapılan usulsüzlükler, yeni düzenlemeyle birlikte engellenebilir. Ayrıca yeni düzenleme konutlardaki KDV yükünü hafifleterek fiyatları düşürecek ve inşaat ve konut sektörü satışlarında artış yaşanacak. Ancak düzenlemenin 150 metrekare altı konutlardaki %1’lik KDV oranını da %8’e sabitlediğini unutmamakta fayda var. Bu durum daha düşük metrekareli dairelerin fiyatlarında artış yaşanmasını beraberinde getirebilir’’ diyerek, yeni düzenlemenin sonucunda yaşanabilecek gelişmelerden söz ediyor.

Krizlere Rağmen Gayrimenkül Yatırımları Hız Kazanacak

Sektörde köklü değişimleri beraberinde getiren diğer bir güncel olay da Rusya-Ukrayna arasında yaşanan kriz. Rusya’ya gerçekleştirilen yaptırımlar sonrası Rus vatandaşları, Türkiye’de gayrimenkul ve konut satın alımında rekor bir artış sağladı. Yalnızca Rus vatandaşları değil, Ukrayna vatandaşları da zorlu koşulları geride bırakarak Türkiye’de gayrimenkul ve konut satın alımına ilgi duyuyor. GİGDER başkanı Ömer Faruk Akbal’ın açıklamaları da durumu doğrulayarak artan talebi doğruluyor. Akbal, savaşın ve yaşanan insanlık dramının etkilerini üzücü olarak nitelendirerek barış temennilerini dile getiriyor. İki ülkeden gelen rekor taleplere dikkat çeken Akbal, özellikle Rus vatandaşlara uygulanan yaptırımlar sonrasında Türkiye’nin en öncelikli tercihlerden biri haline geldiğini ve Türkiye’nin hemen her yerinde Rus vatandaşlarına yapılan yabancıya konut satışlarında patlama yaşandığını söylüyor. Bu durumun getirdiği hareketlilik, inşaat ve gayrimenkul sektöründeki yabancıya satış hedeflerine ulaşılmasını destekliyor. Rusya-Ukrayna krizi sonucunda oluşan taleplerin yanı sıra, BAE ve Katar gibi ülkelerden gelen talepler de Türkiye’deki inşaat ve gayrimenkul sektöründe olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlıyor. Orta Doğu ülkelerinden gelen yoğun talep, başta İstanbul olmak üzere ülkenin dört bir yanında Arap yatırımcıların Türkiye’yi sektörün parlayan yıldızı olarak görmeyi devam etmesini destekliyor.

Konuyla ilgili Yusuf Boz: ‘‘Ülkemizde inşaat ve gayrimenkul sektörünün geleceğine baktığımızda heyecan verici gelişmelerin yaklaşmakta olduğunu düşünüyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılanlar başta olmak üzere yeni düzenlemelerin, inşaat ve konut sektörünü daha da hareketlendirmesi bekleniyor’’ şeklinde görüşlerini ifade ediyor.

Yusuf Boz, 23 Haziran sonrasına dikkat çekerek, yerli yatırımcıların da konut sektöründe gözle görülür bir talep artışı yaratacağını düşünüyor. Tüm bu gelişmelere tek bir tablodan bakıldığında Türkiye’nin her zaman olduğu gibi inşaat ve gayrimenkul alanında büyümeyi sürdürerek daha fazla yatırımcının odağı haline geleceğini söylemek mümkün.

Boz sözlerini, “Reva Yatırım ve PropertyTR olarak Türkiye’de inşaat ve gayrimenkul sektörünün nabzını yakından takip ediyoruz. Gelişmeleri değerlendirerek stratejik kararlar alıyor ve projelerimizde sektörün güncel gerekliliklerini karşılayan adımlar atmayı başarıyoruz. 2022 yılında da sektörün önemli anlarını ve geleceğini göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ diyerek sonlandırıyor.

Yusuf Boz’un Instagram Adresi:

https://www.instagram.com/mryusufboz/

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.