DOLAR 32,5550 0.02%
EURO 34,9267 0.19%
ALTIN 2.424,600,10
BITCOIN %
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Döner Vana Temelleri

Döner Vana Temelleri

ABONE OL
Ağustos 31, 2022 08:45
Döner Vana Temelleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaz veya sıvı akışını kontrol etmek için döner valfler kullanılır. Enine bir tapayı döndürerek çalışırlar. Döner valfin en basit şekli stopcock’tur. Rotorun konfigürasyonu ve hızı, gazların veya sıvıların valften akma hızını etkileyebilir. Aranacak diğer özellikler, dökülmeyi veya gaz sızıntısını önleyen uç plakalar ve valfin sorunsuz çalışmasını sağlayan yatak ve contadır.

Rotor hızı, çıktı oranını etkiler

Döner valfin çıkış hızı rotor hızına bağlıdır. Rotor ne kadar hızlı dönerse, valf içinden malzeme akışı o kadar fazla olur, ancak bu aynı zamanda malzemenin valfin ötesinde sıkışma riskini de artırır. Düşük hızda daha küçük bir valf kullanmak bu sorunu önlemeye yardımcı olabilir, ancak yine de malzeme sıkışmasının meydana gelebileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle vananın hızının düşürülmesi şarttır.

Bir diğer önemli faktör rotor ucudur. Sabit uçlu bir stil düz bir tabana sahipken, esnek uçlu bir rotor daha esnektir. Rotor ucu, malzeme akışını kolaylaştırmak ve valf kenarlarına sıkışmasını önlemek için kavisli olabilir. Eğimli kenarlar ve uçlar ayrıca malzeme birikmesini önleyerek valfin ömrünü uzatır.

Rotor konfigürasyonu gaz kaçağını etkiler

Stator ve rotor arasındaki durağan olmayan potansiyel, ikincil kaçak akış yapılarının hareketini ve çıkış yuvasına yakınlıklarını etkiler. Eksenel türbin aşamaları sırasında, ana akım çıkış yuvası çevresinde düzgün bir şekilde dağılmaz, bu da karmaşık ikincil yapıların oluşmasına ve rotor kanatlarıyla etkileşime girmesine neden olur. Şekil 2 rotor, stator ve çıkış yuvasının basitleştirilmiş bir geometrik modelini göstermektedir.

Rotor üzerindeki kanat sayısı gaz kaçağını etkiler. Farklı konfigürasyonların gaz için farklı boşlukları vardır. Örneğin, altı kanatlı bir rotorda, sürekli olarak sızdırmaz hale gelen iki bıçak bulunurken, sekiz bıçaklı bir rotorda, sürekli sızdırmaz hale gelen dört bıçak bulunur. Bu, gazın türbinden çıkabilmesi için iki engeli aşması gerektiği anlamına gelir. Gaz sızarsa, türbin tabanında olacaktır.

Rotor yatağı ve contası valf aşınmasını etkiler

Valf aşınması riski taşıyan iki ana bileşen vardır. Bu parçalar rotor ve mil keçeleridir. Uygun bakım, her iki bileşenin de uzun yıllar düzgün çalışmasını sağlayacaktır. Metal-metal temasından kaçınmak için rotor yatakları düzenli olarak değiştirilmelidir. Contalar, tutuşma kaynağı oluşturabilecek malzeme birikimini önlemek için önemlidir. Rotor rulman ve keçe kitleri, ekipmanınızın sektörünüzde gerekli olan standartları karşılamaya devam etmesini sağlayarak valf arızasını önlemenin harika bir yoludur.

En doğru simülasyonlar, hem yatakların hem de keçelerin etkilerini dikkate alacaktır. Rulmanların performans özelliklerinin dikkate alındığından emin olmak için diğer analizlerle birlikte yapılmalıdır. Sekonder akış yolu modellemesi, hidrodinamik parametreler ve sertlik ve sönüm gibi dinamik katsayıların hesaplanması ve sızdırmazlığı belirlemek için önemlidir.

Özel bir program kullanarak aşınmanın hem keçeler hem de yatak üzerindeki etkilerini kolayca simüle edebilirsiniz.

Rotor uç plakaları dökülmeyi önler

Rotor uç plakaları, döner valflerin tasarımının ayrılmaz bir parçasıdır. Rotor kapalı konumdayken malzeme akışının rotor içinden sızmasını engellerler. Uç plakalar, kimyasal reaksiyonlar da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda dökülmeyi önler. Vanayı tıkayabilecek daha büyük parçacıklardan kaynaklanan dökülmeleri önlemeye yardımcı olurlar. Bu uç plaka tasarımının birçok avantajı vardır. Döner valfleri bu tür uygulamalar için uygun hale getirirken, daha büyük parçacıklardan kaynaklanan dökülme olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

Döner valfler büyük ölçüde güvenilir olsa da, ürün sızıntısını önlemek için bakım hala gerekli bir adımdır. Uygun bakım olmadan döner valfler en iyi şekilde çalışmayabilir. Uygun bakım, kullanım ömrünü ve performansını artıracaktır. Bu bakım süreci, döner valfler ve bileşenleri hakkında derinlemesine bilgi gerektirir. Neyse ki, kendi başınıza gerçekleştirebileceğiniz bazı kolay bakım adımları var.

Daha fazla ve bilgi için Türkiye’nin endüstriyel yıldızı https://polimak.com/ adresinden öğrenebilirsiniz.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.