Türkiye, NATO’nun güç olarak ikinci büyük ülkesi olup bazı haklı beklentilere sahiptir. Müttefiklerimizin bazıları, yanlış okumalar sonucunda terör gruplarını kullanarak diğer terör gruplarıyla ilgili sorunları çözmeye çalışmaktadır. Bu mücadeleye gerek olmadığı konusunda ısrarlıyız ve farklı yorumlamalar nedeniyle alternatif yollar seçildi. Türkiye, duruşunu her zaman korumaktadır ve ABD ile anlaşmazlıklar azalmaktadır.
Türkiye, Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki operasyonlardan geri adım atmamıştır. Türkiye, kendi güvenliğini ve bölge güvenliğini sağlama konusunda sorgulanamaz bir duruşa sahiptir.
İsveç, NATO üyeliği için bazı kanun ve anayasa değişiklikleri yapmıştır. Madrid zirvesi sonrasında İsveç, ciddi adımlar atmıştır. Ancak, kanun değişiklikleri gibi adımlar kolay olmamaktadır ve daha fazla değişim umut edilmektedir. Türkiye’nin farklı kurumları arasında yüksek düzeyde bilgi alışverişi yapılmaktadır ve İsveç’i cesaretlendirmeye devam etmektedir.
Danimarka ve İsveç’te kutsal kitaplara yönelik saldırılar yaşanmıştır. Danimarka, Türkiye’nin bu rahatsızlığını dikkate alarak adımlar atmıştır. İsrail’in Gazze’ye yönelik politikaları da dünya tarafından eleştirilmektedir.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Türkiye’ye yönelik F-16’lar konusunda olumsuz bir bakışı yoktur. Kongre tarafından takip edilen çalışmalar bulunmaktadır. Eurofighter’ın Almanya’daki çekinceleri üzerine görüşmeler devam etmektedir.
İsrail’in Gazze’ye yönelik politikaları dünya tarafından kınanmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda liderliği üstlenmiştir ve Almanya, Yunanistan ve diğer birçok Avrupa başkentinde destek görmüştür. İsrail’in zulmü ve barbarlığı dünya tarafından görülmektedir ve Netanyahu’nun kanlı elleri artık gizlenemez.
Körfez ülkeleri, İsrail’in saldırılarına karşı birlikte hareket etmektedir. Türkiye’nin komşularıyla işbirliği yapması önemlidir ve bu bölgede başarı oranı artış gösterecektir. Türkiye’nin Mısır başta olmak üzere diğer ülkelerle ilişkileri de olumlu yönde ilerlemektedir.
Türkiye, her zaman kazan-kazan ilişkilerine odaklanmıştır. İki ülke arasında sorunlar olsa da, yardımlaşma ve olumlu yaklaşım öne çıkmaktadır. Türkiye ve Yunanistan arasında tarihsel olarak bir sorun olmadığı gibi son dönemde yapılan anlaşmalar da işbirliğini desteklemektedir. Sorunlarımızı kendi aramızda çözebiliriz.
Türkiye, AB ile birçok alanda işbirliği yapmaktadır. Ancak, fikir ayrılıkları mevcuttur ve Sarkozy döneminde tam üyelik süreci rayından çıkmıştır. Son seçimlerden sonra olumlu bir hava olsa da bazı sorunlar devam etmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.