Afrika’da çocukların savaşta kullanılması, özellikle Somali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Çad, Sudan, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya gibi ülkelerde yaygın bir sorun haline gelmiştir. İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children’ın “Çocuklara Yönelik Savaşı Durdurun: Çocuklar Barış İçinde Yaşasın” raporuna göre, 2022’de Afrika’da çocukların çatışmalardan etkilendiği ülkelerin başında KDC gelmektedir. BM’ye göre dünya genelinde yaklaşık 250 bin çocuk asker bulunmaktadır ve bu çocukların yüzde 40’ı Afrika’da bulunmaktadır.
Uzmanlara göre, iç savaşların ve etnik çatışmaların yaygın olduğu bölgelerde savaştırılan, baskı ve şiddete maruz kalan savunmasız çocukların, bu durumdan kurtarıldıktan sonra da dikkatle takip edilmesi ve korunması gerekmektedir. Uluslararası hukuka rağmen “çocuk asker” gerçeği engellenememektedir. Son aylarda iç savaşın şiddetlendiği Sudan, KDC veya Nijerya gibi ülkelerde isyancılar ve terör örgütlerinin çocukları çatışmalarda kullandığına dair basında iddialar yer alsa da, çocuk asker konusu Afrika’da uzun süredir devam etmektedir.
Afrika’daki çocuk asker konusuyla ilgili olarak uzmanlar, uluslararası hukuk mevzuatına rağmen çocukların savaşlarda ve çatışmalarda kullanılmasının engellenmemiş olmasının endişe verici olduğunu belirtmektedir. Çocuk askerlerin yaş grupları giderek düşmektedir ve çatışmalarda yardımcı ve destek unsurları olarak kullanılmaktadır. Çocuk askerler, silahlı saldırılara maruz kalmak, tecavüze uğramak, işkence görmek gibi kötü durumlarla karşı karşıya kalmaktadır.
Çocuk asker olgusuna karşı alınan tedbirler ve önlemlere rağmen çocukların savaşlarda kullanılması engellenememektedir. Savaşların uzamasıyla birlikte çocuk asker sayısı da artmaktadır. Silahlı gruplar çocuk askerleri kullanmayı tercih etmektedir çünkü çocukların kullanılması daha düşük maliyetli bir seçenektir.
Afrika’da çocukların savaşta kullanılmasının önüne geçmek için devlet otoritelerinin güçlendirilmesi ve barışın hakim kılınması gerekmektedir. Çocuk askerlerin kurtarılmasından sonra onların topluma yeniden entegrasyonu ve korunması da önemlidir. Silahsızlanma, terhis, yeniden yerleşim ve yeniden entegrasyon süreçleri dikkatle takip edilmelidir. Ayrıca, çocuklara psikolojik destek ve rehberlik hizmetleri sunulması da gerekmektedir. Çocukların korunması, Afrika’da savaşın sona ermesi ve barışın sağlanması için en önemli konulardan biridir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.